Alles-onder-één-dak aanpak helpt mensen uit problemen

Nico Wolter zag in zijn carrière als verzekeringsarts veel mislukte projecten om arbeidsongeschikten weer aan het werk te helpen. Hij bedacht hoe het beter kan. In Kerkrade wordt zijn aanpak in de praktijk gebracht. Sportcoryfeeën Huub Stevens, Gene Hanssen en Eugene Martineau helpen mee.

Deze aanpak is het levenswerk van Nico Wolter. Zijn carrière als voetbalprof werd in de kiem gesmoord door een chronische ziekte toen hij 17 was. Maar hij vocht terug en werd arts.

Loketten

Hij is ervan overtuigd dat je mensen pas echt helpt als ze niet van loket naar loket moeten gaan. Hij denkt dat je mental coaches, therapeuten, artsen en wat er nog meer is aan disciplines, vier weken lang onder één dak bijeen moet brengen en zij daar de patiënten intensief behandelen. Hij spreekt van een mentale reset. In het splinternieuwe sportcomplex Vie in Kerkrade kan dat. Vier weken lang, vijf dagen per week worden de deelnemers vanuit de verschillende disciplines behandeld. Daarnaast zorgen ex-sporters voor de peptalks tijdens de sessies. Sport en beweging spelen een belangrijke rol.

Bloedvaten

Deelnemer Rob Seuskens leerde er weer bewegen. “Door een probleem met de bloedvaten in mijn benen kon ik amper nog lopen. Mijn leven speelde zich thuis af op de bank. Hier gingen we wandelen met een groep onder leiding van Gene Hanssen. In zo’n groep en met een sportcoach leerde ik door te lopen en niet steeds aan die bloedvaten te denken. Geleidelijk aan kwam ik steeds verder en nu loop ik al zo’n twee kilometer.” Rob vertelt hoe hij door zijn prestatie ook weer zelfrespect kreeg en weer durfde gaan nadenken over zijn toekomst. “Ik weet nu zeker dat ik een baan in de beveiliging aan kan. Dus dat is mijn volgende doel.”

Besparing

Mensen weer stabiel maken, dat is het doel van deze therapie. Bedenker Nico Wolter hoopt dat zorgverzekeraars, gemeenten en andere instanties gaan inzien dat de kosten van deze aanpak weliswaar stevig zijn, maar dat het uiteindelijk besparingen voor de gezondheidszorg zal opleveren.